Close

2. 6. 2015

Převod vozidla na úřadě v roce 2015/2016

Od 1. 1. 2015 vstoupila v platnost novela zákona č. 56/2001. Tato novela ruší tzv. polopřevody, které byly častým zdrojem problémů při dokazování toho, kdo má platit za auto povinné ručení. Nápad je to to sice skvělý, bohužel nová úprava řádně zkomplikovala převody. Převod se musí uskutečnit na úřadě v místě trvalého pobytu prodejce, ale za účsti obou stran. Pokud si sjedete koupit auto do jiného okresu, musí se kompletní převod uskutečnit tam. Značky si za poplatek vyměníte až doma na svém úřadě. 

  • velký technický průkaz
  • malý technický průkaz
  • zelená karta
  • evidenční kontrola (ne starší 14 dnů)
  • doklady obou stran (pokud jedna strana chybí, musí mít druhá strana s sebou ověřenou plnou moc)
registr vozidel

Pokud chcete tedy koupit auto, musíte si nejprve zjistit, otvírací dobu STK, kde proběhne evidenční kontrola, a otvírací dobu úřadu pro převod v technickém průkazu. Také budete muset na pojišťovně vyřídit povinné ručení. Současně je vhodné se informovat o čekacích dobách na dopravním inspektorátě. V některých regionech může být tato akce celodenní záležitostí. Do nedávna tomu tak bylo i v Praze. V současné době fronty na pražských dopravních registrech nejsou. Otevírací doba je ovšem pouze od pondělí do čtvrtka. Tento zvyk z dob dávno minulých mi stále nejde na rozum.

PŘEVODY AUTOMOBILŮ KOMPLIKOVANĚJŠÍ

Nedovedu si představit, že se pojedu podívat na nějaká auta, a současně se s každým majitelem budu domlouvat na půldenním volnu, kdybych náhodou auto vzal. To je absurdní. Pokud by chtěl s autem nový majitel odejet hned, jak to bylo v minulosti běžné, a převod nechal na později, asi by to nebylo ideální řešení. Nový majitel by se mohl na vše vykašlat, jezdil by s autem na cizí jméno, sekal jednu pokutu za druhou a placení povinného ručení by neřešil. Tímto stylem bychom ovšem byli tam kde před novelou.

DVAKRÁT ZA PRODEJCEM AUTA

Reálnější se mi zdá přijet se na auto podívat, plácnout si. Zaplatit cca 5000 Kč zálohu a později přijet vyřídit převod. Tímto se pravděpodobně sníží prodej a nákup vozů z druhého konce republiky. Bude platit čím blíž tím líp. Také je zde možnost plné moci. Tam je ovšem další problém, a to s předáním peněz. Takže varianta dvou návštěv u prodejce bude podle mého názoru dominovat.

ZMĚNA K LEPŠÍMU V NEDOHLEDNU

V půlce roku 2015 je slibována (v současnosti 11/2016 stále nerealizována) úprava výše uvedeného nesmyslu. I když je to jen pro ty, jež mohou kupci plně důvěřovat. Mělo by být možné s autem odejet, a s ověřenou plnou mocí od prodávajícího převést vůz na jakémkoli úřadě na sebe. Zde se ovšem opět dostáváme k pasti, která zde na původního majitele číhá. Nový majitel se na vše vybodne a původnímu zbydou oči pro pláč, až mu budou chodit různé urgence od různých institucí. V ruce bude mít jen kupní smlouvu o prodeji, kterou se bude snažit vše uhasit. Páku na to, aby nový majitel auto na sebe převedl, mít nebude, pokud se nebude chtít tahat po soudech.

ŘEŠENÍM BY BYLY VYLEPŠENÉ POLOPŘEVODY

Myslím si, že polopřevody nebyly špátným řešením, jen se měly podmínky dotahnout k dokonalosti. Stačilo by uzákonit, aby si nový majitel na sebe auto do 21 dnů povinně přihlásil. Pokud by tak neučinil, bylo by automaticky vyřazeno z evidence a nesmělo by na silnici. Malý technický průkaz by byl při odhlášení znehodncen, jako se to dělá již dnes. Řešení v rámci autobazarů by bylo stejné. Pokud by autobazar vykoupené vozidlo do 21 dnů neprodal, přihlásil by si ho na sebe, jak to bude muset udělat i v současné době. Pokud by auto vykoupil do komise, měl by plnou moc, s kterou by auto mohl bez problémů převést na nového majitele. Bohužel strůjce tohoto paskvilu úřaduje u stolu a jeho výtvory většinou usnadňují práci státním zaměstnancům. Občanům na druhou stranu přidělávají zbytečné starosti.